I- Nuh Peygamberin Yaşı:
Yukarıda değindiğim gibi ele aldığımız konuların açıklığı kavuşması ve konuyla ilgisi bakımından, Kuran’da da bahsi geçen,Nuh Peygamber’in 1000 seneden 50 sene eksik yaş yaşamışlığı konusundan bahsedeyim:
Bu konu bir türlü anlaşılamayan ve anlatılamayan bir konudur.
Bu konuyu bir kez de ben irdeleyeyim bakalım nasıl olacak? Acaba dinde hurafeye yer var mı, yok mu görelim! Düşünün, bana bir de bu cepheden hak verin..!
Evet, Kuran’da bu konu zikredilir. Bir çoğumuz, “Allah öyle diyorsa, öyledir. Biz detayını bilemeyiz.” deyip inanıyoruz. Elbette Allah öyle diyorsa öyledir. Ama burada yine bir harikuladelik, olağan dışılık arayıp, işi mistik boyuta çekmek yanlıştır. İşin aslının ne olduğu doğru öğrenilmeli ve yorumlar ona göre yapılmalıdır. Doğrusu şudur:
Konu kişilerle peygamberler; Sümerler zamanının kişi ve peygamberidirler. Sümerler yaşadıkları dönemde bizdeki yıl kavramına henüz erişebilmiş değillerdi.Yani güneş yılını, yada kameri (ay) takvimi bilmiyorlardı.
Onlardaki yıl kavramı, dünyamızın uydusu olan ayın hareketleriyle oluşan, yani ayın görünümünü baz alan bir yıl kavramıydı. Şöyle ki:
Hilalin ilk görünümü ile başlayan, son görünümüyle biten bir yıl kavramıydı. Yani bir gök ayı ölçüsündeki süreye, bir yıl diyorlardı. Anlaşılacağı üzere işte bu bir yıl, bildiğimiz ve şimdilerde kullandığımız, bir kameri aya karşılık gelmekteydi. Sümer kültüründe yaş hesabı, anlatmış olduğumuz bu yıl kavramına göre yapılıyordu. C. Allah’ın Kuran’da verdiği yıl işte bu Sümer yılıdır.
Bu duruma göre Sümerlerde: 1.000 yıl yaşadığı kabul edilen bir insan, bizim şimdiki yıl kavramımıza göre yaklaşık: 1.000 / 12 = 83 veya 84 yaş civarında yaşamış demek oluyor. Bu da şimdiki insan yaşamı ölçütleriyle uyumlu bir yaşam süresidir. Üstelik de bugün için bile, uzun bir yaşam süresidir. Kaldı ki yaşandığı dönem için bu 80’li yaşlar, bir hayli uzun yaşlar kabul edilmelidir. Konu bu kadar basittir.
Yani Kuran hangi medeniyetten bahsediyorsa, konuyu onların kendi kavramlarına göre vermektedir. Bu türden yaklaşımın Kuran’da başka örnekleri de vardır. Bu türden kanıtları az sonra vereceğiz. Lakin burada, konuyla da ilgisi bakımından bir yürek yarasına, yani Peygamber Efendimize, Ayşe Validemizin yaşı hakkında yapılan cahilce bir saldırıya cevap verip açıklık getirmeden geçemeyeceğim.
Bu yıl hesabının kanıtı var mı?
YanıtlaSillütfen kitabın tamamını okuyun. cevabı bulacaksınız.
Sil